El nostre cos es manté dret i es desplaça a través de dues columnes simètriques que són les cames i a la base hi tenim els peus, que són el punt de contacte amb el terra. Els peus tenen un sistema d’amortiguació harmònic i equilibrat que permet una adaptació a superfícies irregulars de forma perfecta.

Els peus constanment estan sotmesos a unes forces i pressions contínues i repetitives: el pes del nostre cos, la irregularitat del terra… Aquestes forces poden sobrepassar-se i aleshores els peus pateixen les repercussions i poden produïr una sobrecàrrega o un escurçament muscular desencadecant punts dolorosòs i d’inflamació.

Per tant podem pensar que si el nostre cos es recolza sobre els peus i si aquests no estan ben equilibrats tindrem repercussions negatives als genolls, malucs i/o esquena bé sigui dolor, inflamació i/o desviació. Què els passa als peus quan s’adapten a un calçat inadequat?

El calçat ens ha de protegir els peus no oprimir-los i limitar els moviments necessaris. Les sabates han d’adaptar-se als peus no els peus a les sabates. El peu dins una sabata amb taló alt tendeix a desplaçar el pes endavant cap als dits i pot provocar punts dolorosòs i durícies a la planta o sobre els dits. De la mateixa manera modifica l’equilibri i el treball dels genolls, malucs i esquena. Les soles rígides no permeten que els peu faci els seus moviments i no s’adapta al terreny, ens fa un fregadís constant darrera al taló i hem de fer molta força amb els dits perquè no ens caigui continuament la sabata. La punta de les sabates ha de permetre un bon recolzament dels dits dins la sabata per tal de no comprimir-los, ja que perden sensibilitat i estabilitat. La pressió contínua als dits i les ungles provoca deformitats: el galindó conegut com “juanete”, els dits no queden estirats i adopten una postura en flexió, s’engruixudeixen les ungles…La sabata adequada serà amb:

-una sola elàstica i flexible per no perdre la sensació de les irregularitats del terra.
-una punta ample per no comprimir els dits.
-un material poròs que permeti l’evaporació de la suor i la nostra pell pugui respirar.-evitar el taló alt i prim.

Cal que tingueu cura dels vostres peus, tenint en compte com ha de ser la sabata i alhora fent-vos un bon massatge amb crema hidratant, movent suament els dits fins on pogueu sense dolor, separat-los…relaxant la planta del peu.