El nostre cos es va formant dia a dia. L’estructura corporal s’adapta a les necessitats i activitats que fem durant la vida quotidiana; així des de ben petits ens caracteritza una manera de caminar, una postura de l’esquena, de les espatlles i dels genolls o dels peus…

El cos busca la forma més còmode i fàcil i menys forçada per a poder mantenir-se, jugar, caminar, asseure´s…
La formació de la columna vertebral és molt important en edat de creixement.
La columna ha de mantenir unes corbes fisiològiques, que l’equilibren i li permeten fer moviments sense dolor, permetre una bona mobilitat del conjunt de costelles i per tant un bon nivell respiratori. Ocasionalment, aquestes curvatures de l’esquena poden perdre la seva estructura normal i deformar-se, degut generalment a males postures.
Una de les deformacions que s’inicia en l’edat de creixement és l’escoliosi. “Una persona amb escoliosi es troba recta tot i que es veu torçada.” Les males postures provoquen un treball asimètric de la musculatura de la columna de manera que treballa més una musculatura que una altra, hi ha un desequilibri muscular i aleshores tenim uns músculs molt forts i uns altres més febles i progressivament l’esquena es va descompensant.
En un inici el problema és postural i s’anomena una actitud escoliòtica, però si no es corregeix pot evolucionar a una escoliosi i cal iniciar un tractament adequat ja que, la tendència de la columna-sobretot en edat de creixement-, si no hi posem remei serà empitjorar.
escoleosi nens
El tractament inicialment haurà de ser individualitzat, tots tenim una esquena pròpia i diferent, l’objectiu d’aquest tractament serà reforçar una musculatura i estiran-se una altra per tal de tornar a compensar les corbes de la columna.
La natació pot ser d’ ajuda en casos d’actitud escoliòtica, tot i que no corregeix el problema ens ajuda a mantenir la curvatura a fi d’evitar la progressió.
Existeix una relació important entre el creixement i l’escoliosi. Generalment les escoliosis que apareixen als 3 anys no solen progressar fins als 10 anys, però si que s’agreugen dels 11anys als 13 anys.Quan més aviat apareix una escoilosi (3-10 anys) més mal pronòstic se n’espera, en canvi les que apareixen als 13 -18 anys no solen ser tant greus. Per tant cal prevenir l’escoliosi en edat de creixement :
-observant i corregint les males postures dels nens, sobretot a l’hora d’asseure’s (a una cadira o al terra)
– portar una bossa per anar a l’escola tipus motxilla: sempre ben posada, amb un respatller semi-dur i el menys pes possible i en tot cas ben repartit.
– Seguir les revisions mèdiques periòdiques i si s’observa una actitud escoliòtica iniciar una pauta de tractament el més aviat possible.