La columna vertebral és l’eix del nostre cos. La columna està formada per 34 peces óssees -les vèrtebres- de diferent forma, però alhora semblant col.locades l’una sobre l’altre, i entre elles s´hi troba un disc format d’un material molt esponjòs.
D’entremig de les vèrtebres surten els nervis que arriben a les diferents parts del cos. Aquests nervis ens permeten fer diferents moviments i tenir sensacions de fred, calor, llis, rugòs….
Als costats de la columna vertebral s’hi troben molt músculs que ens mantenen l’esquena dreta i s’encarreguen de fer els seus moviments.

Les vèrtebres estan col.locades de manera que dibuixen unes curbes molt característiques i importants per a mantenir una bona harmonia en els moviments del nostre cos. A mesura que ens fem grans aquestes curbatures canvien de manera que les espatlles cauen en davant, la part alta de l’esquena s’arrodoneix, el cap s’envà endavant i perdem alçada.
Durant el dia i de forma contínua la nostra columna va agafant mals hàbits posturals. Fem un mal ús de la nostra esquena per portar una vida sedentària o per l’estrés, o per fer algun sobreesforç…, alehores l’esquena ens fa mal, la musculatura es tensa, s’inflama i s’escursa i pot presionar algun nervi provocant un dolor irradiat cap a una o altra zona del cos.
Si volem tenir una columna sana la musculatura de la nostra columna ha de ser flexible i forta, per tal d’aconseguir-ho cal:
* Fer un bon ús de l’esquena vigilant les postures: al fer esforços, al seure i al fer els moviments quotidiants de manera que l’esquena no pateixi.
* Fer uns exercicis d’estiraments diaris per tal de mantenir la musculatura de la columna elàstica i prevenir el dolor.
* Fer exercici físic suau, 2 o 3 dies a al setmana i evitar la vida sedentària.· En cas de dolor consultar a l’especialista per tal de seguir un tractament adequat i més específic.