El nostre cos està format per un sistema muscular que el composen un conjunt de músculs formant les cadenes musculars. Així doncs, els músculs treballen en cadena, i mai de forma aïllada, de manera que quan un múscul es contrau per fer un moviment, un gest o mantenir una postura, la resta de la cadena també es contrau.

 Per tal d’assegurar un bon funcionament les cadenes musculars s’han de mantenir amb equilibri i harmonia.
Degut a la força de gravetat els nostres músculs estan sotmesos a un gran treball per a mantenir-nos en una postura determinada: drets, asseguts, caminar, el fet d’aixecar un braç enlaire…Aquest treball de les cadenes musculars comporta un escurçament natural i progressiu. Quan un múscul s’escurça, és torna rígid i perd elasticitat, aleshores es transforma en un múscul dèbil i amb poca força.
  
exemple cadenes escursades
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn
Amb el temps el cos acumula tensions per les postures que ha adoptat, la manera de moure’ns i fins i tot per les emocions que vivim.
 Tots tenim una tendència natural a encongir-nos de forma progressiva , els músculs es tornen més rígids perden elasticitat i com a conseqüència les articulacions perden mobilitat.
 La pràctica habitual d’un esport desenvolupa una musculatura concreta que amb el temps s’escurça i si no s’estira correctament pot provocar una retracció de tota la cadena que ocupa aquest múscul.La retracció (escurçament) d’una cadena muscular ens pot posar de manifest un dolor en algun punt d’aquesta cadena muscular tot i que la causa d’aquest dolor pot trobar-se a un altre punt de la cadena. El dolor i la incapacitat de moviment ens provoca més tensió muscular i aquesta tensió més dolor, és “un peix que es mossega la cua”!
La retracció de les cadenes musculars ens pot donar una infinitat de patologies: sobrecàrregues repetides, lumbàlgies, cervicàlgies, tendinitis cròniques…
 L’estirament de les cadenes musculars es basa en un treball postural suau, progressiu, mantingut, global, (estirem tots els músculs d’una cadena alhora) i actiu, combinat amb la respiració. Hem d’evitar les possibles ajudes o compensacions que poden apareixen d’altres músculs. Els estiraments es poden realitzar sol o bé amb l’ajuda d’un fisioterapeuta.
 El professional és necessari sobretot en cas de que al realitzar la postura d’estirament aparegui dolor.
 La pràctica habitual dels estiraments de cadenes musculars ens aporta beneficis a molts nivells:
-millora l’elasticitat de la musculatura rígida-estàtica -desbloqueja les articulacions retornant la llibertat de moviment articular.
-Prevenció de sobrecàrregues musculars
-Prevenció i correcció de deformitats-millora la respiració -millora la circulació en general.
La pràctica aporta una sensació de benestar a tot el cos i una millora de la consciència postural.
És una tècnica que ajuda a recuperar l’elasticitat i el moviment, a retrobar l’harmonia del nostre cos a cada un de nosaltres. Hi ha diverses postures d’estiraments de cadenes. La postura ha de ser mantinguda mínim de 2 o 3 minuts fins a 15 minuts. Mentre es manté la postura la respiració ha de ser lenta i suau, allargant el moment de l’espiració (sortida de l’aire).
Si voleu trobar-vos millor proveu d’incloure dins els vostres hàbits els estiraments de cadenes musculars. Tothom pot practicar-los perquè són molt suaus. En cas de dolor heu de reduir l’estirament o bé parar. En aquest cas sempre serà bo consultar a un fisioterapeuta.
Es recomana especialment a les persones que fan esport, a persones que a la seva vida diària o laboral mantenen una mateixa postura: assegut davant un ordinador o conduir, dret, o bé fer el mateix gest o moviment repetit…
Millora la qualitat de vida buscant un equilibri i harmonia al teu cos, la salut és a les teves mans!