La teràpia craneo-sacral és un tractament molt suau i precís que actua sobre les membranes que envolten la medul·la espinal i el cervell. Entre les diferents membranes hi circula el líquid cefaloraquidi. Aquest moviment del líquid es pot percebre, per la mà entrenada del terapeuta, com unes petites pulsacions rítmiques.
En l’adult, els diferents ossos del crani estan units a travès de sutures. Però en el nadó aquestes sutures encara no estan del tot tancades, de manera que només són una zona membranosa: les fontanel.les. Aquestes fontanel·les permeten que, durant el part, el crani del fetus es pugui moldejar sense cap inconvenient per facilitar el pas per la pelvis de la mare.
És la naturalesa l’encarregada de fer que les mesures de la pelvis de la mare i el cap del fetus siguin compatibles. Algunes situacions fan que el crani del nadó estigui sotmès a unes fortes i contínues pressions: un encaixament prematur a la pelvis de la mare, una fase de l’expulssiu en el part … Aquestes compressions provoquen un desequilibri fisiològic i mecànic, entre les membranes i els ossos, que pot deformar el crani del nadó.
Paral.lelament, en el part, degut a algunes maniobres ( a vegades instrumentades amb espàtules, fòrceps…) i a la posició horitzontal de la mare, pot haver-hi un estirament de les membranes que envolten el cervell i la mèdul.la del nadó. Les compressions o sobreestiraments poden provocar una irritació i/o compressió de les estructures nervioses a nivell occipital ( que controla en sistema respiratori i digestiu), i poden donar lloc a disfuncions com refluxes de llet, problemes digestius, problemes de succió, mal de cap, els típics “còlics”…També ens podem trobar amb problemes de irritabilitat, dificultat per l’adaptació dels rítmes son-vigilia, hiperactivitat…
En un 80% de casos tot i existir un problema craneal no es manifesta. Les petites deformitats poden corregir-se de forma espontània, però si persisteixen poden provocar una compressió sobre alguna àrea cerebral i causar petites seqüeles en un futur a una àrea auditiva o óptica, o motriu.
La teràpia craneo-sacre harmonitza la tensió que hi ha a les membranes de les diferents sutures del crani i equibra el ritme del líquit cefaloraquidi (entre el crani i el sacre).