Què s’ha de fer per tenir una bona salut hormonal? Per quins motius no es té una regla regular? Quins aliments són beneficiosos per a la nostra salut, i alhora, per a les nostres hormones?

Aquestes són algunes de les preguntes que va respondre la Dra Arianna Bonato a la xerrada que va tenir lloc el divendres passat, 20 de febrer, a les 7 de la tarda, al nostre centre de fisioteràpia. La xerrada portava com a títol “El nostre valuós equilibri hormonal” i va tractar sobre l’equilibri hormonal a les dones.

Per començar la sessió, la Dra Bonato va convidar a les més de 30 assistents a practicar un exercici que fes moure les hormones i, al mateix temps, els txacres.

La Dra Arianna Bonato és doctora, ginecòloga i homeòpata. Està llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Pàdua (Itàlia), i es va especialitzar en Ginecologia i Obstetrícia al mateix centre d’estudis. Al llarg de la seva carrera s’ha format en d’altres països i en diferents modalitats, però assegura que com més avança en l’art de curar, més entén les dinàmiques de les malalties, el significat dels seus símptomes i els seus orígens.

Bonato creu que per tenir una bona salut hormonal hi ha d’haver un equilibri entre el món interior i l’exterior, és a dir, entre el món de les emocions i dels pensaments, i la nostra vida social, laboral i d’altres compromisos fora de casa. “Des de pequeños no nos han enseñado a cuidar del mundo interior y por eso no estamos acostumbrados a hacerlo”, comentava la doctora.

Segons la doctora el nostre estat d’ànim té un paper fonamental en l’equilibri dels estrògens, la progesterona i la testosterona, les nostres principals hormones sexuals. Aquestes hormones es comencen a produir des de que estem a l’embrió de la nostra mare, però no és fins a l’etapa de la pubertat que es comencen a desenvolupar, així com s’observa en el creixement dels pits i el canvi en l’úter en la primera regla.

En aquest sentit Bonato explicava que el primer període és una adaptació nova al cos i destacava que “en ningún caso una chica de 18 años se tiene que tomar pastillas para regular la regla. Hasta los 21 años se experimentan muchos cambios”.

Com també va remarcar que no existeix la perfecció en un cicle periòdic. Hi ha períodes que duren 28 dies, però d’altres 40, per exemple.

La doctora va comentar que una de les principals causes de la desaparició de la regla és la pèrdua de pes i l’anorèxia, tot i que també pot ser degut a una situació d’estrès. El més important és ser conscient del perquè de les seves irregularitats: “La desaparición de la regla no tiene que ser buena o mala. Lo más importante es conocerse a uno mismo y saber por qué es debido”, deia Bonato.

D’altra banda, també és important tenir en compte que per mantenir un equilibri hormonal sa s’ha de tenir una bona alimentació. “Des del momento que compramos un producto deberíamos preguntarnos de dónde proviene, cuánto tiempo ha estado conservado, con que productos químicos ha sido tratado. Deberíamos leer más las etiquetas”, deia Bonato. Alhora, també destacava la manera en com cuinem i guardem els aliments. L’especialista italiana va emfatitzar amb la importància de qualsevol ús amb el plàstic, així com va advertir de no guardar cap aliment calent en un tupper d’aquest material.

Alguns dels aliments destacats per la doctora van ser:

  • Grasses sanes: alvocats, oli de coco, fruits secs
  • Sèsam
  • Formatge de cabra i d’ovella
  • Fruita fresca: raïm, poma, fruits del bosc
  • Proteïnes vegetals: llegums, quinoa

Tots aquests aliments són aconsellables per a la producció d’estrògens i alhora per mantenir un bon equilibri hormonal. Així mateix, la ginecòloga també va subratllar la importància d’evitar els aliments que portin gluten, llet de vaca, cafè, alcohol i edulcorants, i també va aconsellar no excedir-nos en carn vermella.