Avui en dia gairebé totes les dones saben que després del part han de recuperar la musculatura del sòl pelvià, també conegut com a perineu, mitjançant uns exercicis específics per a no tenir seqüeles com: pèrdues d’orina ni prolapses d’òrgans, dolor a les relacions sexuals després del part…
També sabem que els exercicis específics del sòl pelvià ens ajuden en cas que apareguin pèrdues d’orina en alguna època de la vida de la dona.
Moltes vegades les dones fan aquests exercicis sense que un professional especialitzat, fisioterapeuta o llevadora, hagi valorat amb un tacte vaginal si sap contraure la musculatura del sòl pelvià.
Moltes dones creuen que fan exercicis de forma correcta, i a vegades poden fer el gest invers! Fet, que a la llarga, causaria una disfunció, provocant un descens dels òrgans pèlvics, una dificultat per a mantenir l’orina o un restrenyiment ….. algunes dones no saben contraure els músculs, i creuen que ho fan. En els dos casos és imprescindible un treball propioceptiu per a prendre consciència de la musculatura del perineu, i com fer adequadament els exercicis.
L’experiència de més de 20 anys treballant amb sòl pelvià, em diu que la millor manera d’aprendre a fer aquests exercicis és amb un tacte intern manual d’un fisioterapeuta especialitzat. Així podem guiar fàcilment els moviments d’aquests músculs, moltes vegades tan desconeguts. Alhora, si cal, tractar un desequilibri muscular, una contractura o una cicatriu que hi pot haver després d’un part.
Perquè el sòl pelvià recuperi tota la seva funcionalitat, és a dir, puguem fer tot allò que fem durant el dia (caminar, exercici, agafar la bossa de la compra, riure, portar el bebè en braços…) hem de recuperar la tonicitat i la força, però moltes vegades no és suficient el treball aïllat dels músculs del sòl pelvià.
Perquè a vegades, després de fer una recuperació específica amb exercicis pèlvics, tornen a aparèixer les pèrdues d’orina? Perquè hi ha dones que es recuperen només amb exercicis del sòl pelvià i altres no?
El nostre cos funciona de manera global, i el sòl pelvià és el terra de la nostra columna i el terra d’un cilindre imaginari que forma el nostre diafragma, la nostra columna lumbar i musculatura lumbar, i la nostra faixa abdominal. Dins aquest cilindre hi tenim els òrgans digestius i els òrgans pelvians.
Aquest cilindre ha de mantenir la seva forma si volem que funcionin els òrgans interns, i alhora si tenim algun problema dels òrgans digestius, ens pot alterar el cilindre.
És a dir, si tenim una hipertonia o tensió del diafragma ens pot afectar el funcionament del cilindre, o bé si tenim una musculatura de la faixa abdominal feble, a la llarga pressionarà directament sobre la bufeta i pot produir pèrdues d’orina o prolapse d’òrgans. Un bon moviment del diafragma és bàsic pel funcionament del sòl pelvià.
També ens podem trobar amb un problema intestinal inflamatori de llarga evolució, inflor abdominal, males digestions, colon irritable, gasos abdominals que poden provocar molèsties a nivell de la columna lumbar o bé afectar amb el control de la continència de l’orina, o pressió sobre la bufeta, facilitant les pèrdues d’orina, els prolapses i la incomoditat pelviana.
Tot el que tenim sobre d’aquest cilindre, és a dir, pulmons, columna dorsal, costelles, posició cervicals i cap, també serà important per mantenir integra el cilindre. Serà important doncs fer una valoració de postura global del nostre cos.
Recorda que els moments de risc del sòl pelvià d’una dona són durant l’embaràs, en el post part, i en la menopausa.
A FISIOINTEGRAL treballem el sòl pelvià des de fa més de 20 anys amb una visió global del funcionament del sòl pelvià. Som un centre pioner a la província de Girona en Tractament i Prevenció del Sòl Pelvià, en el camp de la fisioteràpia i en osteopatia.
La valoració i tractament que et proposem és integral i completa, buscant la màxima funcionalitat.
A FisioIntegral trobaràs professionals experts i formats en sòl pelvià i globalitat.
No dubtis en demanar informació.
Gemma Solà
Fisioterapeuta i Osteòpata
Especialitzada en sòl pelvià, ginecologia, obstetrícia i pediatria