Des de Fisiointegral us volem compartir com un ESTIL DE VIDA SALUDABLE ens durà a un EQUILIBRI FÍSIC-MENTAL-EMOCIONAL. Per això cal que contemplem factors com: la hidratació, l’alimentació, l’exercici físic, prendre el sol, la gestió de l’estrés, les relacions socials i el descans nocturn.

Serà en aquest estat d’homeostasi on facilitarem que el nostre SISTEMA IMMUNITARI estigui tranquil i davant qualsevol agressió podrà actuar de manera efectiva i específica. CONTRÀRIAMENT, si tenim molt soroll de fons com ara consum diari d’alcohol, fumar, consum continuat de productes ultra processats i/o de sucres refinats, falta de beure aigua mineralitzada, vida sedentària i insomni, el nostre SISTEMA IMMUNITARI estarà sobreactivat i probablement començarà a cometre errors no podent donar una resposta efectiva i específica i creant un excés d’inflamació local i a la llarga sistèmica i inclús atacant als propis teixits ( autoimmunitat ).

 

Vols saber de quines eines disposem? Doncs continuem…

Hidratem-nos amb aigua mineralitzada, ella ens proporcionarà els minerals necessaris per tal que el nostre organisme pugui realitzar funcions tals com el manteniment idoni dels teixits corporals, de la tensió arterial, diferents funcions metabòliques com la termoregulació, …

Amb l’aigua mineral absorbim molts minerals necessaris pel nostre cos

A través de l’aigua absorbim sodi, magnesi, clor, calci… aquests són necessaris com a cofactors de moltes reaccions que es produeixen dins les nostres cèl·lules.

Alimentem-nos d’aliments i no de productes. Parlem d’aliments com fruites, verdures, ous, peix, carn i marisc. Disminuirem, o inclús en segons quins casos evitarem, els  làctics, els cereals i les llegums.

Un 80% del nostre sistema immunitari el trobem a l’intestí ell serà l’encarregat de detectar sí les substàncies que ingerim són nocives o no per a nosaltres. Depenent del què mengem activarem en major o menor mesura la resposta immunitària la qual està lligada a una resposta inflamatòria, podem dir doncs que  la inflamació serà major o menor depenent del grau de la resposta immune . El fet de mantenir respostes exagerades mantingudes en el temps ens duran al que anomenem estat de inflamació de baix grau, i aquest podria propiciar que el nostre cos emmalalteixi.

També cal esmentar la importància de donar descans al sistema digestiu, necessita poder fer bé les funcions de digestió, d’absorció, d’assimilació i d’eliminació. Si ens passem el dia menjant no el deixem treballar bé i no li donem temps per netejar-se, l’ideal seria que entre àpat i àpat deixéssim una finestra d’unes 4h aproximadament. I, parlant de finestres d’ingesta, cal anomenar les avantatges de practicar el dejú intermitent. Això vol dir que mengem com a màxim en una finestra de 12h i descansem 12h, o bé podem fer una finestra de 8h d’ingesta i de 16h de descans, o bé 6h versus 18h o inclús fer un únic àpat al dia. I què ens permet aconseguir? doncs una bona flexibilitat metabòlica, i què vol dir això?, doncs que el nostre cos sabrà utilitzar, no només la glucosa com a combustible sinó que també utilitzarà els greixos com a font d’energia. Aquest fet també és important per les respostes que ha de donar el nostre sistema immunitari doncs hi ha moments que precisa de glucosa, però d’altres necessita els greixos.

Exercitem-nos. Estem preparats per moure’ns, l’ésser humà necessita de l’exercici físic per estar sà. Aquest ha de combinar el treball aeròbic on treballarem la resistència ( caminar, nedar, ciclisme, córrer,… ) amb l’anaeròbic on treballem la força ( treball de velocitat, salts, peses, exercicis funcionals,… ).

Remarcar que és important tant el treball de flexibilitat com el de força. I, a poder ser, practicar l’exercici en dejú i així treballarem la flexibilitat metabòlica podent utilitzar tan la glucosa emmagatzemada als músculs com podent activar la crema de greixos per obtenir energia. També dir-vos que fer exercici físic ajuda a regular la glucosa, activa unes substàncies antiinflamatòries produïdes pels músculs que beneficiaran al nostre cos, ajuda a immuno regular ( millora el sistema immunitari ), calma el nostre cervell…en definitiva és com una medicament amb una extensa llista de beneficis per a nosaltres.

Prendre el sol, activitat ben econòmica i està a l’abast de tots. És important donat que sintetitzarem vit D tan necessària per infinitat de funcions corporals, una d’elles és la de la tolerància immunitària, ajudarà a crear limfòcits T reguladors imprescindibles per mantenir la nostra homeòstasi, el nostre equilibri.

La gestió de l’estrès i de les emocions necessitem que el nostre sistema nerviós estigui tranquil, que trobi l’equilibri entre la part simpàtica i la parasimpàtica, ja que segons en quin moment necessitem que s’activi una o l’altra.

L’estrès és capaç d’alterar la nostra resposta immunitària. A més estrès més activació del nostre sistema immunitari i per tant més inflamació i de la mateixa manera que passava en el nostre sistema digestiu, el fet de mantenir respostes exagerades mantingudes en el temps ens duran al que anomenem estat d’inflamació de baix grau que propiciarà que el nostre cos tingui més predisposició a emmalaltir. Dit això, necessitem trobar estones d’intimitat amb un mateix, et convido a meditar, fer exercicis de consciència corporal, treball respiratori, relaxació, …

Relacionem-nos. Les relacions socials són importants per regular el nostre estat emocional, som éssers sociables, ens necessitem els uns als altres. Necessitem pertànyer a un grup ja sigui la família, els amics… Ara bé, no hem d’oblidar mai de mantenir cura de la nostra pròpia esfera personal. Si gaudim de relacions sanes afavorim que el sistema immunitari estigui tranquil donat que no ho vivim com una situació estressant.

Dormim. Per finalitzar parlem del descans nocturn. Som éssers diürns, les hormones cortisol-melatonina s’activen amb la llum i la foscor, per tant a mesura del possible siguem fidels al ritme circadià i dormim a la nit. Cal dormir per reparar-nos, regenerar-nos, desintoxicar-nos,… si el son és veritablement reparador ens aixecarem amb energia per afrontar el nou dia.

Coses que cal tenir en compte per poder dormir?

No sopar tard ni de manera copiosa ni prendre cafè ni d’altres estimulants, no utilitzar pantalles al menys l’hora abans d’anar a dormir. Podem prendre infusions relaxants o bé fer-nos un bany calent, fer alguna tècnica de respiració conscient, procurar tenir un ambient fred a l’habitació, en definitiva donar calma al nostre sistema nerviós per propiciar un bon descans.

Amb totes aquestes indicacions contribuirem de manera saludable a gaudir d’una bona SALUT, que no vol dir estar exempts de patir malalties, però segurament la probabilitat que apareguin serà més baixa i en el cas d’aparèixer les probabilitats de guarir-se seran més elevades.

Aquest escrit basat en els principis de la psiconeuroimmunologia ( P.N.I. ) és a  informatiu, per qualsevol consulta personal no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres.

Elisabet Surià Sabater

Fisioterapeuta i Psiconeuroimmunòloga Fisiointegral L’Escala

A Fisiointegral Girona hi trobaràs la Gemma Solà i la Klundia Pérez, Fisioterapeutes, osteòpates i Psiconeuroimmunòlogues.